zondag, november 26, 2006

Skiën op 500 kilometer van Utrecht

In Frankrijk zijn de Vogezen een bekende winterbestemming. In het buitenland is het gebied minder bekend. Toch biedt een winterbezoek aan de Vogezen voordelen. Het gebied ligt relatief dicht bij Nederland en is makkelijk bereikbaar met de auto. Er liggen meerdere verschillende skigebieden dicht bij elkaar en als je een keer geen zin hebt om te skiën, kun je er ook prima langlaufen, een sneeuwscooter huren of wandeltochten maken op sneeuwschoenen. De omgeving is adembenemend mooi. In het laagseizoen kun je er op de bonnefooi naar toe rijden. In het (Franse) hoogseizoen is het aan te raden de accommodatie van tevoren te reserveren.

Nadelen zijn er ook. Zonder eigen auto is het lastig om van het hotel of huisje naar de pistes te komen. Een échte après-ski sfeer is in de meeste plaatsen niet te vinden. Hoewel dit laatste voor een deel valt te compenseren door in het ietwat grotere Gérardmer op stap te gaan of gewoon ergens een gezellige taverne op te zoeken. Voor de echte feestvierders is Nancy de aangewezen plaats.

Alles bij elkaar zijn de Vogezen een bestemming die ideaal is voor mensen met eigen vervoer, die het leuk vinden om verschillende locaties aan te doen en het skiën willen combineren met andere winteractiviteiten.

Het betere skiwerk
Voor het serieuzere skiwerk kun je in de Vogezen het beste naar La Bresse gaan. La Bresse-Hohneck is het grootste skigebied in deze regio. Door de hogere ligging is het bovendien een van de meest sneeuwzekere gebieden. De omgeving is schitterend. Après-ski sfeer is hier niet te vinden.

Het skigebied bij Gérardmer is een stuk kleiner dan La Bresse-Hohneck. Daar staat tegenover dat Gérardmer een leuk stadje is met meer vertier en winkelplezier dan de andere plaatsen in de omgeving. De omgeving is ronduit schitterend en leent zich bijzonder goed voor wandeltochten met of zonder sneeuwschoenen. JoliSoleil verhuurt twee appartementen op minder dan 200 meter van de skipistes van La Mauselaine. Verder hebben we twee boerderijen vlakbij Gérardmer in de richting van La Bresse. Ook Plainfaing is de moeite waard op 17 km van Gerardmer en idem op zo'n 17 km van Lac Blanc (Elzas). JoliSoleil heeft hier twee chalets. Tot slot is ook Le champ du Feu in de buurt van 'Les lacs de Pierre Percée' de moeite waard. Hier in de buurt verhuurt JoliSoleil ook een chalet.

Nancy heeft niets met skiën te maken, maar het is een leuke, levendige stad, bekend van haar ongekend mooie Place Stanislas. Niets is mooier dan rond middernacht over dit sprookjesachtig verlichte plein te lopen. En als je intussen toe bent aan een avondje uit, dan is dit je kans.

Geen opmerkingen: