vrijdag, november 17, 2006

Binnen 3 uur binnen! (en hoe sommige 'heren' goed voor zichzelf zorgen)

In een van de dorpen in de buurt werd onlangs een vergadering gehouden over hoe men zou kunnen inspelen op de komst van de TGV in 2007. Zie ook: dit artikel over de TGV Est - 2007. Ik was er die avond bij.

Het belangrijkste idee van de voorzitter, een burgemeester en nog een belangrijke meneer was om voor vervoer te zorgen naar het gehuurde object vanaf het treinstation in Saint Die. Hierover werd levendig gediscussieerd. Ter tafel kwam o.m. de vraag of er cijfers waren over wie er nu al met de trein komt. En of mensen uberhaupt wel zonder auto kunnen in de omgeving. Gevraagd werd of er gegevens zijn van de SNCF (Franse spoorwegen) over hoe een en ander in andere dorpen is gegaan, waar de trein nu al stopt.
Een goed punt was ook in hoeverre 'we' niet alle aankomsten per trein centraal zouden kunnen melden. Reserveren doet men immers (lang) van tevoren.
Op basis van die aantallen zouden we dan op aanvraag een of meerdere taxi-busjes of bijvoorbeeld huurauto's kunnen bestellen. Alles staat dan klaar: goede service! Ook leuk voor de lokale taxibedrijven en ondernemingen.... Men had zijn huiswerk echter nog niet gedaan aangaande deze punten. (Ik vergat nog te melden dat er ook nog een soort stageaire aanwezig was, maar haar rol was verder volstrekt onduidelijk. Zij was kennelijk niet de persoon om eens een paar dingen uit te zoeken.)

Een tweede punt van aandacht was om vervoer te regelen vanuit het dorp naar bijvoorbeeld de ski-pistes in de omgeving. Iets anders maar ook een heel goed punt.

Tot mijn verbazing werden er die avond echter helemaal geen aantekeningen gemaakt. Wat wel gebeurde is dat men het idee ventileerde om zelf voor een taxibus te zorgen.
Men had al een auto uitgezocht en wist ook al wat die zou gaan kosten ... Een folder met auto-gegevens ging rond. Zou die taxibus gefinancieerd door de gemeenschap en de leden van het Syndicat misschien alleen op bepaalde trajecten en voor bepaalde huizen worden ingezet? (...) Men zei van niet ...

Stelt u zich voor: je reist 2 uur en 20 minuten vanuit Parijs. En vervolgens doe je er met die taxibus als je even pech hebt nog eens 1 1/2 uur over om bij je huisje te komen. En als je het laatste gezin bent dat wordt afgezet, wordt het allemaal nog veel later. (Het wordt overigens nog later en veel erger als het busje al vol is en het traject twee keer moet rijden.) En de volgende dag moet je dan 40 minuten lopen naar de bakker. Want er is geen vervoer ... Oeps, vergeten te melden.

Afijn actiepunten aan het einde van de vergadering waren er dus verder niet. Het ging alleen om het uitwisselen van gedachten werd gezegd.... Ja, ja... Mijn conclusie: een paar heren zorgen goed voor zichzelf en laten 'de anderen' dit betalen. En wie betaalt straks trouwens de chauffeur?

Het zijn overigens dezelfde mensen die een eigen Syndicat d'Initiative hebben opgericht met als doel vooral het 'vullen' van hun eigen zakken, eh chalets.
En die de toeristen naar een (hun) snoepjesfabriek lokken. Waar men nu al heel veel geld mee verdiend. Handig zo'n busje: van hun huisjes naar hun snoepjesfabriek en terug.

Gelukkig zijn er ook meer onpartijdige organisaties. Maar ik moet zeggen: ik vind het knap dat ze er mee wegkomen.

Wij van JoliSoleil zullen onze gasten die straks met de trein komen gewoon vantevoren en rechtstreeks een keuze voorleggen. Een huurauto of een taxibus die al op hun naam gereserveerd is. Wij zullen gewoon samenwerken met de lokale bedrijven, die hiervoor zijn. Wij gaan niet op hun stoel zitten en gunnen hen de business.

De kosten zullen duidelijk zijn. En het allerbelangrijkste: wij garanderen dat men binnen 40 minuten na aankomst op het station, binnen is in zijn vakantiehuisje. In Plainfaing, Gerardmer of waar dan ook. (Tenzij er dusdanige sneeuwstormen of omstandigheden zijn dat alles stil valt.) Anders valt het voordeel van die 2 uur en 20 minuten toch volledig in het niet?

Onze slogan: Paris Est <-> JoliSoleil vakantiehuis in <=3 uur, alwaar wij u opwachten. U kiest een taxibus als dat tijdens uw verblijf verder geen problemen geeft en anders een huurauto MET een goede kaart van de omgeving.

Geen opmerkingen: