zondag, november 26, 2006

Skiën in een achtertuin

Boven op een berg, in de meest zuidelijke uitlopers van de Vogezen, woont een oude man met een slecht humeur. Ferdinand Luttenbacher is zijn naam.
Luttenbacher is bekend in de hele regio en door sommige bewoners wordt hij zelfs als een soort koning gezien. Maar koning of niet, over één ding is iedereen het eens: Ferdinand Luttenbacher zou een goed humeur moeten hebben. Hij heeft een prachtige en goed lopende herberg, zijn zoon runt de zaak met verve en in zijn groot uitgevallen 'achtertuin' liggen vele kilometers skipiste.

De naam van deze opmerkelijke locatie is 'Gazon Rouge', het rode gazon. Een naam die verwijst naar de bloedige veldslagen die in de zeventiende eeuw op deze grond hebben plaatsgevonden tussen Duitsers en Fransen. Tot op de dag van vandaag heerst er een grondige rivaliteit met de van oorsprong Duitse Elzas-regio. In dit grensgebied groeide Luttenbacher op. Als jongetje moest hij dagelijks de lange wandeling maken naar het dichtstbijzijnde dorp om kaas en andere boerderijproducten te verkopen. In de winter kon hij op ski's naar beneden. De wandeling naar boven bleef echter hetzelfde. Jaren later, tijdens een reis door Europa, zag hij voor het eerst een skilift. 'Dat wil ik ook', moet hij hebben gedacht. In 1961 werd de eerste skilift op het terrein van de Gazon Rouge aangelegd. Inmiddels ligt het aantal skiliften op vijf.

Humeur
Zo ontstond de Gazon Rouge. Een gezellige skiherberg met een bijzondere, zeer persoonlijke sfeer. Tegenwoordig wordt de zaak gerund door Christian Luttenbacher. En wat zijn vader te weinig heeft, heeft zijn zoon in overvloed: een prima humeur. Voor een kletspraatje is hij altijd in en als hij er zin in heeft, kun je vragen of hij je meeneemt op een nachtelijke sneeuwscootertocht naar een van de bergtoppen in de omgeving. Onder een kraakheldere sterrenhemel doemen de Zwitserse alpen op. Mocht je in het gezelschap zijn van je verloofde, dan is dit dé plaats om hem of haar ten huwelijk te vragen!

De Gazon Rouge ligt vlak bij het drielandenpunt van Frankrijk, Duitsland en Zwitserland. Het gebied is niet sneeuwzeker en voor de ervaren skiër zullen de pistes bij de Gazon Rouge al snel te beperkt zijn. Maar de grotere en hoger gelegen skigebieden van Gérardmer en La Bresse liggen dichtbij. En door de gezelligheid en de familiale sfeer is dit een geweldige plek om een verblijf in de Vogezen mee te beginnen of af te sluiten. Of om als uitvalsbasis te gebruiken voor de rest van het gebied.

Bron: Spits

Geen opmerkingen: