woensdag, december 20, 2006

Prettige Kerst en een heel goed 2007.


Alweer bijna 2007 en we hebben nog steeds het gevoel dat we in de herfst zitten hoewel het winterachtig zou moeten zijn.De laatste dagen begint eindelijk de winter een beetje te komen; het vriest 's nachts en er staat een koude wind. De dagen zijn weer erg kort, dus donker, en de sneeuw hangt eindelijk in de lucht . De eerste sneeuw is gevallen in La Bresse, al is het zeer weinig voor de tijd van het jaar. In Gérardmer is het nog steeds sneeuwvrij !!!! De Franse winkels liggen vol met cadeux en superluxe lekkernijen voor de Kerst en oudejaarsavond. Overal liggen hoge stapels dozen met bonbons en chocolade opgestapeld. Een veel gegeven cadeau onder de kerstboom, er is altijd wel iets te vinden in iemands smaak .

De avond/nacht van 24 op 25 december heet hier: " Reveillon" en in elke folder wordt hiernaar verwezen als er ganzelevers, truffels en champagnes worden aangeboden. De 25e december is een familiefeest ; er wordt urenlang en zeer overdadig getafeld met familieleden.Ook de cadeautjes worden de 25e onder de kerstboom vandaan gehaald en geopend.

Op St.Sylvestre, de 31e december, wordt wederom uitgebreid getafeld en darna wordt er feest gevierd in het bijzijn van vrienden en/of familie.
Elk dorp organiseert wel een bal in de feestzaal van het dorp, want hoe klein een dorp ook is; elk dorp heeft een eigen feestzaal. (Die overigens ook na begrafenissen wordt gebruikt)

Het grote voordeel van de Vogezen is wel dat het mooi en prettig is in alle jaargetijden.In de zomer zijn er de meren en de bossen, in de winter zijn er de skipisten en langlauf-routes. Ook ruikt het dan overal naar houtvuur en liggen er stapels hout bij de huizen van de mensen.

Elk seizoen heeft zijn eigen charme en het verveelt nooit ! De maaltijden zijn hier meer dan in Nederland aangepast aan het seizoen: de paddestoelen- en pompoentijd is nu weer voorbij en nu eet men stoofschotels en dikke maaltijdsoepen. Uiteraard altijd met wijn en stokbrood erbij.

Alvast hele fijne feestdagen gewenst en tot volgend jaar!

Groeten,

Bernadette, Pieter en Linda Smits

Geen opmerkingen: