dinsdag, juni 13, 2006

Sociale voorzieningen in Frankrijk

Eigenlijk staan we er nooit bij stil maar nu we hier wonen merken we dat de sociale zekerheid hier op punten veel minder is dan in Nederland !!!!

Het inkomensgat bij de doorsnee werknemer bij ziekte is in Nederland 0%. Denemarken is het enige mand van de EEG dat ook een verschil van 0% heeft, alle andere landen hebben een inkomensgat. Frankrijk staat daarbij op de 1e plaats met een gat van 34%, op de 2e plaats komt België met 28% en op de 3e plaats Duitsland met 27%. Gelukkig zijn we hier nooit ‘echt’ ziek geweest.

Pinkstermaandag is een vreemde dag in Frankrijk; sinds 2005 is dit de dag van de solidariteit, ingevoerd sinds de extreem warme zomer van 2003, waarin veel oude mensen omkwamen. In 2005 was het de dag voor de ouderen onder ons, dit jaar 2006 kwam het geld ten goede aan de gehandicapte medemens. Een goe idee, maar ook een rare situatie, want de ene helft van de bevolking werkt wel en de andere helft niet.

In ieder geval is nu duidelijk dat het een vrije dag kost als je niet werkt op deze dag; Vorig jaar was hier nog veel onduidelijkheid over en werd er hevig over gedebatteerd……..

Geen opmerkingen: