donderdag, oktober 06, 2005

Tweede nieuwsbrief

Colroy la Grande, 8 oktober 2005


Beste vrienden van Chalets JoliSoleil,

Hier dan eindelijk de 2e nieuwsbrief van Chalets JoliSoleil.
Er is veel gebeurd sinds onze 1e brief van begin januari dit jaar en dus is er veel nieuws te melden.

La belle Dette
Allereerst onze nieuwe aanwinst:’La belle Dette’.

Zoals reeds in de vorige brief vermeld hadden we een korte tijd tussen de officiële oplevering en de 1e huurders; de bijeenkomst bij de notaris was de 16e december en de 24e arriveerden de 1e gasten. Gelukkig hadden we al voor die tijd de sleutels zodat alle grote spullen voor de 16e konden worden afgeleverd. Evengoed hadden we nog veel te doen voor de Kerst maar het is gelukt.

We zijn trots op de inrichting van dit boerderijtje: een mooie lange tafel met 8 prachtige stoelen, een goede bedbank van 1.60 bij 2.00, een mooie grote antieke buffetkast en een eiken kast beneden.
Boven een hemelbed en ook een oud 2 persoons houten ‘boeren’bed met bijbehorende nachtkastjes. ( Met dank aan Bart en Sylvia Smits)
En een stapelbed waaronder nog een bed kan worden uitgetrokken zodat er 3 kinderen kunnen slapen.
De sfeer die het geheel uitstraalt, oude stijl maar toch van alle gemakken voorzien, een afwasmachine b.v , is precies wat we in gedachten hadden dus we zijn zeer tevreden.

Kerst 2004
En na de oplevering kwam de Kerstdrukte. En druk was het zeker; alle huisjes waren goed bezet en omdat zowel de 1e Kerstdag alsook Nieuwjaarsdag op een zaterdag vielen kwamen er veel mensen op andere dagen dan op de zaterdag.
Linda heeft in alle huisjes de kerstboom opgetuigd en de huisjes in een kerstsfeer gebracht. Tegen onze principes in hebben we kunstbomen gekocht omdat deze meerdere jaren gebruikt kunnen worden.Gelukkig vond Linda het mooi werk al vond ze het op het laatst niet echt leuk meer.....
Op 1e Kerstdag waren we mensen aan het inchecken en door een misverstand, wat betreft het tijdstip van aankomst, waren we om pas 19.00 uur thuis. Ook kregen we op 1e Kerstdag een telefoontje vanuit ons boerderijtje ‘la belle Dette’ dat er een grote lekkage was. Paniek alom! Gelukkig bleek de vorige eigenaar bereid op 26 december een kijkje te nemen.Bij de afvoer van het bad bleek de overlooppijp niet aangesloten en na reparatie was het probleem snel opgelost.
Enfin, door de drukte en de stress besloten we het kerstdiner en de kerstpakjes uit te stellen omdat we niet echt in de stemming waren, dat werd uiteindelijk de dinsdag erop.
De Kerstweek en de week erop waren druk maar gelukkig is alles goed gegaan en waren de huurders tevreden.

Wassen
Hele dagen waren we bezig de was weg te werken van de vele huurders die we hadden.Zelfs als mensen voor een weekend kwamen was al het beddengoed en de keuken- en handdoeken bij de prijs inbegrepen.
Weer wat geleerd................
Na een zeer drukke Kerst- en winterperiode hebben we dan ook besloten dat de gratis verstrekking van beddengoed en hand- en keukendoeken niet kostendekkend is dus moeten we voortaan aan huurders die korter komen dan een week een bijdrage van 6 euro per persoon vragen voor het linnengoed. Dit zijn de werkelijke kosten voor het wassen, drogen en de slijtage. We hoeven er geen winst op te maken omdat we het als een service zien.

Vakantiebeurs 2005:
Begin januari was daar dan de vakantiebeurs in Utrecht, het begon op dinsdag de 12e januari en eindigde op vrijdag. De dinsdag was voor vak mensen, mensen uit de toerisme branche.Een gezellige dag maar voor ons weinig te doen.
De dagen erop waren druk maar omdat we tussen de nudisten-campings.................... stonden kregen we niet de doelgroep die we gehoopt hadden.
Een leuke ervaring maar zakelijk gezien niet voor herhaling vatbaar.
Wel hebben we veel mensen uit de omgeving leren kennen wat natuurlijk altijd leuk en zinvol is.

Winter (ski-)vakantie februari/ maart 2005:
Na de Kerst en de jaarwisseling kwam ons 1e winterseizoen.
Heel ander publiek dan in de zomer: in de zomer stellen of families met kinderen, in de winterperiode grote groepen, vaak meerdere families of groepen vrienden.
De winterperiode was zwaar voor ons: veel heen en weer gerij om mensen in- en uit te checken, soms door dikke pakken sneeuw. Op zijn minst winterbanden en als het even kan 4-wiel aandrijving zijn dan geen luxe.


Maar de huisjes waren goed bezet en dat was belangrijker dan onze kleine ongemakken.

En ook nog …
Tussendoor kregen we een schoorsteenbrand in ons eigen huis. Erg eng en meteen de brandweer gebeld.
20 Minuten later kwam de brandweerwagen aan met vrijwilligers uit alle omliggende dorpen.Ze bleven tot ze er echt zeker van waren dat alles in orde was.
Raar gezicht, zo’n grote brandweerauto voor het huis.


We hopen het nooit meer mee te maken!
Later bleek dat de man die de schoorsteen had geveegd niet het juiste kanaal had gereinigd, vandaar...
De volgende keer bellen we weer onze eigen ‘Smurf’; een man uit de buurt die alle vorige jaren de schoorsteen heeft geveegd.

Meer sneeuw.
De winter kwam laat op gang maar de sneeuw bleef lang liggen; tot ver in april.
Eigenlijk was het maar één keer echt gevaarlijk om te rijden, helaas moest Pieter, door mijn beloften aan een huurder, toen een eind rijden, vervelend !!
Toen kwamen we tot de conclusie dat we echt een andere auto nodig hebben voor de winterperiode, dus hopelijk kunnen we dit jaar een 2de hands 4x4 op de kop tikken.
Dat hebben we inmiddels gedaan. Een Renault RX4. (Diesel)
We zijn benieuwd of we daar nu Amsterdam nog mee in mogen (…)

Appartement ‘Tica’ in Gerardmer:
Het appartementencomplex ‘BelleVue’ zou eind januari of begin februari van dit jaar worden opgeleverd maar we zagen wel aankomen dat het veel later zou worden.
Pieter kreeg, zoals reeds bekend, het idee een prijsvraag uit te schrijven op onze web-site Iedereen kon een mail sturen met daarin de datum en het tijdstip van de overhandiging van de sleutel.
In Frankrijk werd er meegewerkt door het bureau van toerisme van de regio Lorraine waardoor er ook veel Franse inzendingen kwamen.In totaal hebben er zo’n 900 mensen meegedaan.
Vrijdag 29 april was het dan eindelijk zover: de sleutel werd om 5 uur overhandigd.

Echter: het parket in de slaapkamers was nog niet gelegd en er was geen electriciteit..........
De maandag erop zouden de bedden etc. worden afgeleverd en 2 dagen later kwamen de 1e huurders. Oeps….. de Franse slag ….
Gelukkig kon worden geregeld dat het parket als eerste bij ons werd gelegd op maandag, de Fly (soort Ikea) werd gebeld om alles te laten afleveren op de dinsdag en de woensdag was alles ingericht en netjes. Pieter is zaterdag tot en met woensdag elke minuut in de ‘Tica’ geweest om lampen op te hangen, schilderijen op te hangen, dingen te installeren (fornuis enzo.).
Sindsdien is ook niets meer veranderd dus blijkt wel dat het goed is gedaan.

De 3 prijswinnaars van de prijsvraag komen dit jaar nog in de Tica om van hun prijs te winnen, de 1e prijs ( een week gratis verblijf in de Tica ) is gewonnen door mensen uit Metz, de 2e prijs ( 3 nachten ofwel een lang weekend) door Nederlandse mensen die in Straatsburg wonen en de 3e prijs ( een weekend ofwel 2 nachten) door een Belgisch stel.

Onderhoud
Het voorjaar was druk voor Pieter omdat er onderhoud moest worden gedaan, met name de ‘Vonne’ vroeg veel tijd en aandacht maar ook het dubbele chalet in Plainfaing kostte veel tijd.Er is een nieuwe boiler geplaatst in de Catharina in Plainfaing omdat de oude lekte en we willen vooral geen risico’s lopen op lekkages.
Verder zijn de goedkope kasten, gemaakt van katoen, in ‘la belle Dette’ vervangen door echte kledingkasten zodat het nu eindelijk echt helemaal klaar is.
Uiteraard hebben we tuinstoelen, tuintafels en BBQ’s gekocht voor ‘la belle Dette’ en ‘Tica’.
Le Roi Soleil
Pieter heeft de smaak van acties te pakken en heeft nu een actie met de cd van Roi Soleil, een musical die eind dit jaar in première gaat in Parijs; het gaat over de Zonnekoning. Omdat het klinkt als Joli Soleil en het een goede uitstraling heeft, zoals Chalets Joli Soleil, krijgen mensen die nu reserveren bij aankomst een gratis cd van Roi Soleil.Kijk maar eens op onze site; daar zie je het bij Boutique (http://www.jolisoleil.fr/boutique.htm)

Boutique
Op onze site is het nu mogelijk om rechtstreeks boeken, cd’s enz. te bestellen bij de Fnac
(de Franstalige) en/of bij BOL (de Nederlandstalige) Voor de koper geldt dezelfde procedure als wanneer rechtstreeks bij de firma wordt besteld.Voor ons betekent elke aankoop via onze site een bonus van de firma, dus graag allemaal via onze internet site bestellen voortaan!

Ook kan men voortaan via onze internetsite een reisverzekering afsluiten, bij Elvia Verzekeringen.Ook hier geldt hetzelfde: dezelfde kosten voor de afnemer c.q. klant; voor ons echter achteraf een kleine bonus.
Ook voor andere vakanties kunt u voortaan via onze site een reisverzekering afsluiten.

JoliSoleil Services
Op zakelijk gebied is er het een en ander veranderd. Behalve de vijf eigen huisjes van Chalets Joli Soleil hebben we nu ook meerdere andere huisjes in ons bestand.
Voorheen regelden we dat met onze Nederlandse firma:Chalets-JS-Vosges maar om zakelijke redenen is dat sinds juni dit jaar ondergebracht bij Joli Soleil Services te Colroy la Grande.Ook met deze zaak gaat het goed: we hebben nu zo’n 10 eigenaren die hun huis via ons verhuren.
Pieter is 2x betrokken geweest bij de aankoop van een vakantiewoning, dit in ruil voor benzinegeld. In de toekomst wil hij zich ook gaan richten op bemiddeling bij ver- en aankoop en dan tegen een redelijke vergoeding.
Verder liggen er veel plannen op de plank om de bezetting van de huisjes in het midden- en lage seizoen te verhogen: zo heeft Pieter leuke ideeën over wijn en wandelvakanties.
Op wijntrip met een groep dames heeft Pieter een leuke wijnboer leren kennen, de (tot nu toe) beste Pinot Noir wijnen voor een redelijke prijs. (zie: http://www.baronkirmann.com/ )

Tour de France
Zoals bekend is de Tour de France maar liefst 2 dagen in Gerardmer geweest, te weten de 9e en 10e juli.En juist op de 9e won iemand (Pieter Weening) van de RABO ploeg, goed gedaan !
Eindelijk kent nu iedereen de plaats Gérardmer in de prachtige Vogezen, wat hopelijk in
de toekomst nog wat gasten oplevert.

Plainfaing
In de Auberge de la Grange in Plainfaing, tegenover onze dubbele chalet, zit sinds juni een jong stel dat de zaak heeft overgenomen van de vorige uitbater.We hebben de 1e dag uiteraard meteen bij ze gegeten en ze uitgelegd dat we elkaar moeten en kunnen helpen.... Zo hebben wij al een keer mensen in hun hotelkamers geplaatst omdat ze langer dan een week wilden komen en wij vol zaten de dagen voor hun komst. En, bijna, alle gasten komen minstens éénmaal bij hen eten dus voor hen is het handig als we goed vol zitten.Wij kunnen de sleutels bij hen neerleggen zodat de gasten de sleutels daar kunnen ophalen.Dat is al meerdere malen gebeurd en het gaat prima.
Je kunt er goed eten, veel lekkerder dan bij de oude eigenaar Marc, vinden wij.
De boekingen voor de kerst en de winter komen langzaam op gang en we duimen dat we net zoveel reserveringen krijgen als vorig jaar. Al met al zijn we tevreden over de bezettingsgraad van de huisjes.
Tot slot nog even een verzoek aan iedereen; op onze site staat, als de Nederlandse taal is gekozen, onder aan de pagina:’


Hierop kunt u of kun je een cijfer geven voor onze internetsite. Als velen dat nou meerdere keren doen dan komen we steeds hoger op de lijst. Goede reclame voor weinig moeite en weinig geld. Eén persoon (IP-nummer) kan elke 2 dagen stemmen, dus lieve mensen..........................
Een lange brief dit maal maar het was dan ook een hele tijd geleden,

Heel veel groeten,
Bernadette, Pieter en Linda.

Geen opmerkingen: