donderdag, februari 26, 2009

La vallée des loups





Misschien kent u de dvd’s of video’s van Nicolas Vanier. Het is een bijzondere man die met zijn sledehonden heel wat tochten in Canada en Siberië gemaakt heeft. Lange dagen met temperaturen van tot –45 graden in de nacht.

Het landschap waar hij doorheen trok en trekt is wel schitterend. Bergen, meren en vooral veel sneeuw. Beren, elanden, wolven, je komt er nog van alles tegen.
Hij overleeft door te jagen. Als een echte ‘trapper’ bouwde hij met vrouw (en kind plus baby) ook eens een blokhut ver weg van de bewoonde wereld, ergens in Canada. Ze maakten er een film over.

Als je het zo op tv ziet, lijkt alles heel romantisch. In het echte leven is het wel afzien en vooral koud. Toch schijnen ze niet anders te willen.

Hier noemen ze de Vogezen in de winter ook wel ‘petite Canada’. Het schijnt hier de afgelopen 25 jaar ook wel eens – 30 te zijn geweest. Wij zijn meer gewend aan uitschieters naar beneden van ongeveer -15. Maar het kan hier ook flink sneeuwen en die sneeuw blijft in de hoger gelegen gedeelten weken en weken liggen.

Niet ver van Gerardmer, in Gerbepal, leeft Frank Reinbolt met zijn vrouw Sylvie. Zij hebben ook ‘des chiens du grand nord’. Husky’s, Malamuts en een Inuit. Ook zij maken tochten met hun honden en ze doen mee aan wedstrijden in Europa en ook in Canada. Op het programma staat een tocht door Mongolië.
Natuurlijk kennen ze Nicolas Vanier. En onze dierenarts uit Gerardmer blijkt ook de hobby arts die meegaat om de honden in de gaten te houden en te verzorgen. De wereld is klein.

Behalve de verhuur van een gite bieden Frank en Sylvie ook de mogelijkheid om zelf met de honden te oefenen. Je krijgt na wat theorie een slee met twee honden mee en dan ga je. In de winter echt in de sneeuw, in de zomer met een slee met wieltjes. 30 of 45 minuten voor 50 of 60 euro’s. De honden vinden het heerlijk. Die ‘moeten’ toch lopen.

Een ‘diner trappeur’ sluit indien gewenst de dag af.
Er zijn ook mogelijkheden voor gehandicapten. Voor hen gelden aangepaste tarieven.
Wij gaan binnenkort es mee. Schijnt wel sporten te zijn; je moet de honden heuvel op namelijk wel helpen met de slee.