donderdag, november 13, 2008

Economie - het blijft een mooi vak.

In Nederland ben ik na mijn middelbare schoolperiode economie gaan studeren. Ik weet nog goed dat ik al van jongs af aan gefascineerd was door wat en hoe mensen consumeren.

Ik begreep aanvankelijk niet dat een fabriek als Philips kon voortbestaan. Immers op een gegeven moment heeft iedereen toch een televisie en radio en tja, dan hebben ze niks meer te doen. Toen ik wat ouder was, begreep ik dat 'de markt' wat dat aangaat nooit verzadigd raakt. Er gaan tv's kapot, mensen willen een nieuw model of ze willen een tweede apparaat voor in de slaapkamer.

Vlakbij ons dorp is een restaurant-pizzeria. Daar is wat raars mee aan de hand. Ze zijn namelijk bijna nooit open. Na het werk even snel een pizza halen op maandagavond of woensdagmiddag? Vergeet het maar !! Alleen donderdag, vrijdag en zaterdag zijn ze open. Voor de lunch en het diner, dat dan weer wel. En ik geloof ook zondagmiddag, voor de lunch.

Hoe kan dat, vroegen we ons vaak af? Een jong bedrijf moet toch wat doen, wat willen verdienen?

We zijn es gaan rekenen:
4 maal 12 personen lunch per dag, zeg in totaal 50 personen in een week voor 15 euro per persoon en 's avonds in een week 3 maal 40 = 120 personen voor zeg 20 euro per persoon. Dus 750 euro plus 2400 euro; ruim 3000 euro omzet per week. Inkoop ?? zeg 25%: 750 euro, overige kosten per week zeg 200 euro. Personeelskosten nauwelijks ze (de eigenaars) staan zelf in de zaak. Bruto verdiensten ruim 2000 euro per week oftewel 8000 euro per maand. Belastingen? tuurlijk! Hypotheek? Vast wel.
Hebben ze echter ruimte genoeg voor.

Fascinerend vind ik dat men een keuze heeft gemaakt. Meer dagen open, geeft op doordeweekse dagen verhoudingsgewijs minder bezoekers dan wat ze nu aan het einde van de week hebben. Zeker bij ons op het platteland.
En... men moet dan personeel gaan inhuren en meer vantevoren inkopen. De kosten/baten verhouding zou dan wel eens compleet anders kunnen komen te liggen.

Nu hebben ze het maar een paar dagen druk, geen verdere personeelkosten, weinig stress en toch een heel behoorlijk resultaat/inkomen. Men heeft het aanbod en de vraag mooi op elkaar afgestemd.

Economie: het blijft een mooi vak.