zaterdag, december 17, 2005

Vosges-Photo-Archive - francais.

Dans les mois à venir, je vais travailler sur l’Archive Photo Vosges sur Flickr.(vosges_photo_archive). Je mettrai en ligne les photos envoyées sur le Flickr ‘Groupe Vosges’ et/ou à moi directement.

Le réseau de Vosges Group est accessible et utilisable par tout le monde. Les photos iront dans Vosges-Photo-Archive , après une légère préselection (ex : photos floues, etc…)

Avec le compte Archive, je vais pouvoir regrouper les photos en plusieurs sets, accessibles pour un large public. Les sets seront: forets, lacs, villes, maisons, gens, hiver, etc... Les sets seront aussi divisés en catégories « professionnels » et « amateurs » .
Dans les étiquettes de chaque photo, figureront le nom du photographe (le nom utilisé sous Flickr) . Le nom donné à la photo par l’expéditeur sera celui utilisé en ligne .
Je n’utiliserai pas des images trop grandes et de qualité moyenne: pour avoir les images dans une meilleure qualité, les visiteurs devront contacter directement les participants eux-mêmes.
Concernant les droits d’auteurs (copyrights): les personnes qui utiliseront en ligne une photo de Vosges Photo Archive devront préciser la source.

En 2006, JoliSoleil organisera un concours de photos numériques dans le but d’accroître le nombre de photos de l’archive. Et nous avons d’autres projets !!

Je ferai bien sûr tout cela bénévolement! L’Archive-Photo-Vosges ne sera PAS un moyen de promotion. Le seul but est de développer le tourisme et l’intérêt pour les Vosges en général.
Pour ma propre affaire, j’utilise un autre compte Flickr: chalets_jolisoleil.

Donc envoyez vos photos (de vacances) dans les Vosges à Vosges Group ou sur mon adresse personnelle (pieter@jolisoleil.fr) (en précisant par écrit votre accord pour leur mise en ligne) et précisez-moi le lieu où elles ont été prises. Je m’occuperai du reste!

Merci d’avance à tous!

woensdag, december 07, 2005

Calendar 2006 and X-mas postcards / Kalender en Kerstkaarten


Today we made the last changes to our exclusive JoliSoleil calendar 2006.
Only 10 copies will be made. One for each house and a few spare ones for friends and family. We used pictures of our houses in the landscape of the Vosges mountains.
If you would want one, we will print an extra copy. The price would be
€ 15, =

Inspired by Flickr we also designed our X-mas 2006 postcards.



Vandaag maakten we onze JoliSoleil kalender 2006 af. Leuk om te doen, maar een hoop werk. De Nederlandse, Engelse en Franse feestdagen staan vermeld. Tevens hebben we ‘ons’ toeristenseizoen aangegeven. We hebben er 10 gemaakt op speciaal fotopapier. Er komt er in elk huisje een te hangen. Daarnaast hebben we er een paar reserve. Mocht u er ook een willen dan kan dat tegen kostprijs: € 15,-

Geïnspireerd door de mogelijkheden van Flickr hebben we ook onze Kerstkaart 2006 ontworpen.

vrijdag, december 02, 2005

Vogezen digitaal fotoarchief – een initiatief van EURL JoliSoleil.

De Vogezen als vakantiebestemming
Frankrijk is van oudsher een populaire vakantiebestemming. Nederlanders en Belgen nemen in de zomer de Route du Soleil en rijden naar het zuiden. In de winter zijn onder meer de Franse Alpen zeer populair. Terecht natuurlijk!
De laatste jaren worden steeds vaker ook andere streken van Frankrijk bezocht. Overigens ook door de Fransen zelf.
In de Lorraine mogen de Vogezen zich verheugen in een stijgende populariteit. De mensen ontdekken de schoonheid van het gebied. Uitgestrekte bossen en meren. Ruimte en rust. Men hoeft bovendien minder ver te rijden. (pakweg zes uur vanaf Utrecht)
De prijzen van hotels, restaurants en allerlei toeristische attracties liggen naar verhouding gunstig. En er is veel te doen. Wintersporten in de Vogezen is minder massaal dan in veel andere gebieden en mede daardoor heel kindvriendelijk.
Toerisme is voor de komende jaren een speerpunt voor de economische ontwikkeling van de regio.

Foto’s (digitaal) op Internet
Op zoek naar foto’s op het Internet vind je natuurlijk wel wat over de Vogezen. ‘Google images’, ‘Webshots’ en ‘Flickr’ laten het een en ander zien. Kijk je echter in boeken over de Vogezen of in tijdschriften als ‘Lorraine’ en ‘Massif des Vosges’, dan zie je veel meer van de schoonheid en de magie van het gebied.
De mist ’s morgens tussen de bergen, de vergezichten, de lucht op de bergtoppen, rood gekleurd door de ondergaande zon zijn prachtig. Ook de oude dorpen en boerderijen zijn vaak heel schilderachtig. De diverse meren en riviertjes zijn eveneens zeer de moeite waard.
Wij van EURL JoliSoleil wonen en werken in de Vogezen. We vinden het hier prachtig! Wij willen ‘de wereld’ laten zien hoe mooi het hier is. Daarom hebben we het initiatief genomen om een ‘fotoarchief Vogezen’ op Internet in het leven te roepen. We doen dat gratis. Het gaat ons erom het gebied als zodanig te laten zien en daarmee de populariteit en het toerisme te bevorderen. En we vinden het gewoon leuk.
We zullen een en ander NIET gebruiken om onze eigen business, de verhuur van vakantiehuisjes, te promoten. De foto’s worden ook niet ons eigendom oid.
We zullen vanaf onze eigen verhuursite wel naar het archief verwijzen.

We gaan al die foto’s opslaan in een centraal bestand onder de voor ons (bijna) gratis service Flickr van Yahoo. (bijna omdat we voor $25,= een PRO account hebben geopend).
We hebben die oplossing gekozen, omdat simpelweg veel flexibiliteit wordt geboden. Voor u, cq. de mensen die eraan meewerken is het helemaal gratis! Yahoo verkoopt er advertenties omheen. Zo kan het bestaan. Wij vinden die advertenties echter niet hinderlijk. Ze hebben het netjes opgelost.
Voor een voorbeeld van hoe het er uit kan zien klikt u op:
http://www.flickr.com/groups/vosges/pool/show/
NB! Dit is het absolute begin. En het is slechts een van de vele manieren om er naar te kijken.

Hoe gaat dat fotoarchief er uiteindelijk uitzien en wat kan ik er dan mee?

Van belang is, denken we, dat het bestand heel breed toegankelijk is. We willen niet alles op een grote hoop gooien. Hoe gaan we dat doen?
In Flickr kun je elke foto een of meer kenmerken (tags) geven. Denk aan de plaats waar de foto is gemaakt of aan wat je ziet. Voorbeeld: plaats is ‘Gerardmer’ en onderwerp is: ‘skipiste’. Maar ook de naam van de fotograag kan een ‘tag’ zijn. Op deze kenmerken kan men vervolgens zoeken.

Om van alle functionaliteiten binnen Flickr gebruik te maken, maak je als gebruiker zelf een gratis account aan. Ga hiervoor naar www.flickr.com
U kunt als gebruiker nu zelf foto’s toevoegen aan de ‘Vosges group’. U kiest uw eigen kenmerken. Uw naam (of alias) hangt nu automatisch aan de foto.

Wij van JoliSoleil zullen de Vosges Group als een grote opvangbak (een container) gebruiken. Uw foto’s zullen namelijk vervolgens door ons worden doorgeplaatst in het Vosges-photo-archief. We nemen uw naam en uw tags gewoon mee. (NB. Als u wilt kan zo’n tag ook een copyright bevatten.)

Wat we echter ook gaan doen is uw foto’s verdelen over diverse ‘sets’. Voorbeelden van sets zijn: huizen, mensen, landschappen, meren, pretparken, etc. , etc.. Je zou het een soort ‘super tags’ kunnen noemen. Doordat wij het op die manier opdelen, wordt een en ander nog toegankelijker.
Vanuit andere sites kun je zo’n set, bijvoorbeeld in de vorm van een diavoorstelling, aanroepen. Daarvoor behoef je zelfs geen Flickr account te hebben. Een voorbeeld van zo’n diavoorstelling uit de set winterfoto’s van ons zusterbedrijf Chalets JoliSoleil staat hier: http://www.flickr.com/photos/jolisoleil/sets/869725/show/

Beroepsfotografen

Een aparte categorie wordt die van de professionals, de beroepsfotografen. We roepen alle beroepsfotografen op materiaal in te sturen. Laat zien wat u kunt! Zet uw werk en uzelf in de etalage. We bieden u een gratis platform voor uw portfolio. Zolang het maar over de Vogezen gaat.
Natuurlijk zullen vooral ook deze foto’s worden gemerkt met een copyright. Door de resolutie van de foto in ons bestand niet te hoog te maken zal worden voorkomen dat misbruik van de foto’s wordt gemaakt. Dat is personen of bedrijven, die iets met een foto willen doen, zullen rechtstreeks contact moeten zoeken met de betreffende fotograaf om materiaal in hogere resoluties te bestellen. Daar blijven wij als initiatiefnemer verder buiten.


Hoe doet u mee?

We nodigen eenieder die digitale foto’s over de Vogezen heeft gemaakt uit om ze met ons te delen.

1) Ga naar www.flickr.com en maak een account aan. Heeft u al en Yahoo id (account) dan kunt u die gewoon gebruiken. Ga vervolgens naar de Vosges group, http://www.flickr.com/groups/vosges/ en meldt u aan en voeg uw foto’s toe.
2) Vindt u het allemaal te lastig of ingewikkeld, dan mag u uw Vogezen foto’s ook sturen aan jolisoleil@gmail.com Zet er SVP bij waar u uw foto genomen heeft. Alles mag, zolang het maar over de Vogezen gaat.


Succes!!!


Over Eurl JoliSoleil

Meer informatie over EURL JoliSoleil vindt u hier. (Dit is de site www.chalets-js-vosges.com)